Întrebări frecvente (FAQ)

Deoarece timpul este foarte important pentru toată lumea, îți punem la dispoziție cele mai frecvente întrebări și nelămuriri pe care le-au avut clienții noștri înainte și pe tot parcursul colaborării cu noi. De asemenea, îți prezentăm tot aici și anumite aspecte pe care le considerăm ca fiind relevante și de ajutor.
Bineînțeles, orice întrebare în plus ai avea, ne-o poți adresa și își răspundem cu drag. Ne găsești aici: TRUA CONTACT.

Doresc o lucrare realizată de Trua. Cum procedez?

Cel mai simplu și mai rapid este să ne contactezi telefonic, la numărul și în timpul programului menționate aici: TRUA CONTACT.
Ne poți scrie și un email, dacă îți este mai convenabil, sau un mesaj pe pagina de Facebook, însă ține cont de faptul că pentru majoritatea lucrărilor pe care le realizăm, fiind executate doar pe bază de comandă și cu diferențe (uneori semnificative) între ele, este necesar să ne oferi mai multe detalii, pe care le putem solicita cel mai ușor și cel mai repede dacă discutăm direct (telefonic, pentru început).

Cu ce tip de lemn lucrați?

Lucrăm cu lemn masiv, pe care îl achiziționăm de la furnizorii noștri fie sub formă de cherestea, fie sub formă de panouri încleiate – clasice sau lamelă continuă.
Deoarece principalele noastre servicii constau în realizarea de scări interioare, balustrade și riflaje, ca esențe lemnoase lucrăm preponderent cu esențe tari, cum sunt de exemplu lemnul de fag, de frasin sau de stejar.
Sunt anumite lucrări însă, unde se pretează utilizarea lemnului de rășinos, cum sunt de exemplu cele destinate pentru exterior, astfel lucrăm fără probleme și cu acest tip de lemn.
Mai folosim din când în când, pentru anumite proiecte, placaj stratificat de plop sau mesteacăn, iar cu alte derivate lemnoase, cum sunt de exemplu plăcile de PAL sau MDF, nu lucrăm momentan.

În cât timp e gata o scară pe structură? (sau oricare alt produs Trua)

Depinde mult de tipul de lucrare, caracteristicile acesteia, locația de amplasare și totodată de celelalte comenzi ferme (contracte) preluate deja și aflate în curs de execuție sau în așteptare.
Preluăm lucrările în ordinea comenzilor ferme primite (a contractelor semnate), intrecalarea altor lucrări printre acestea fiind posibilă doar în anumite cazuri excepționale, când putem realiza acest lucru fără a afecta încadrarea în termenele agreate pentru lucrările în curs.
Termenul de finalizare se stabilește oricum încă din faza de discuție referitoare la proiectul în cauză, pentru a fi convenabil ambelor părți.

Care este prețul unei scări? (sau al oricărui alt serviciu Trua)

Întrebarea aceasta e foarte generală și e perfect normală, însă pentru a putea răspunde sunt necesare mai multe detalii. De ce? E simplu: toate produsele și serviciile noastre se realizează exclusiv pe bază de comandă, fiind vorba de lucrări personalizate din lemn masiv. Astfel, nu există lucrări identice și este necesar ca pentru fiecare să se calculeze prețul separat, în funcție de tipul de lucrare, de timpul necesar realizării acesteia, de gradul de dificultate al exeuției, de costurile materiei prime, de costurile fixe fără de care lucrarea nu ar putea fi realizată etc.

Ca să putem face un calcul de preț trebuie să cunoaștem:

 • tipul de lucrare dorit (scară pe structură, placare cu lemn, balustradă etc.)
 • locația lucrării (ex. lucrările situate la distanțe mai mari de atelierul nostru generează costuri mai mari de transport)
 • tipul de materiale dorite pentru exeuția lucrării (ex. esența lemnoasă, tipul de finiș etc.)
 • particularități ale locației (ex. pereți din cărămidă, beton etc., existență gol scară, trepte îndreptate sau nu, etc.)
 • alte detalii specifice fiecărui tip de lucrare în parte

La calculul prețului final se iau în considerare toate aspectele următoare:

 • costurile constatării și ale măsurătorilor: deoarece constatarea și măsurătorile în teren consumă timp, acestea se realizează în principiu contra-cost; cu toate acestea, avem foarte des promoții care ori oferă direct gratuit constatarea inițială, ori rambursează integral costul acesteia dacă lucrarea este preluată – vezi promoțiile în curs AICI
 • costurile de proiectare și design: majoritatea lucrărilor noastre au nevoie de un proiect pentru a putea fi realizate, fie că acesta este realizat de către firmele cu care colaborăm, fie direct de către noi (ca să putem vedea aspectul simulat al oricărui produs, precum și pentru realizarea necesarului de materiale)
 • costurile materiei prime și ale consumabilelor necesare: diferă mult în funcție de lucrare, fiindcă diferă dimensiunile fiecărui element constituent, tipul de lemn utilizat, culorile dorite, elementele de montaj necesare etc.
 • costurile de transport: aici intră transportul specializat (realizat cu firme colaboratoare) și costurile proprii de aprovizionare cu materie primă, auxiliare și montaj necesare lucrării
 • costurile de utilaj: se referă la costurile generate de uzura utilajelor folosite în acest scop și costurile pentru mentenanța acestora
 • costurile fixe asociate lucrării: orice afacere are propriile ei costuri fixe, necesare pentru ca aceasta să poată funcționa; se calculează cât din această sumă corespunde fiecărei lucrări în funcție de timpul necesar realizării acesteia
 • costurile de manoperă: defalcate pe operațiuni și / sau etape de execuție și calculate în funcție de timpul necesar finalizării lucrării (este un cost brut, acest lucru însemnând că suma percepută pentru manoperă este împărțită practic tuturor persoanelor care participă la execuția lucrării, și mai mult decât atât, din această sumă se retrag toate contribuțiile legale)

Prețurile noastre sunt calculate astfel încât să reflecte valoarea produselor și a serviciilor Trua. Prețurile sunt mai ridicate decât produsele găsite în magazine fiindcă nu producem serie, ci unicate: toate lucrările noastre sunt realizate manual, după dimensiuni custom. Fiecare lucrare are propriul ei proiect, propriile ei dimensiuni, propriile ei caracteristici, iar toate aceste lucruri duc la un preț mai ridicat decât al unui obiect de serie.

Acolo unde s-a putut, am oferit costuri grosiere, de la care pornește lucrarea dorită sau pe baza cărora se poate calcula un ordin de mărime. Însă chiar și așa, în funcție de lucrarea efectivă și de caracteristicile dorite pentru aceasta, aceste prețuri orientative pot varia substanțial. Mai multe detalii despre aceste prețuri grosiere găsești aici: Prețuri practicate

Nu doresc factură. Se poate lucra fără?

Categoric NU. Lucrăm doar pe bază de contract, iar pentru lucrări de valoare mică, pe bază de formular de comandă, cu acordul specific în scris pentru Termenii și condițiile Trúa și pentru Politica de confidențialitate practicate. De asemenea, pentru orice lucrare executată emitem, după caz, una sau mai multe facturi fiscale.
Toate documentele întocmite sunt necesare pentru stabiliarea clară a caracteristicilor și termenilor lucrării, a drepturilor și a obligațiilor ambelor părți, precum și a celorlalte condiții contractuale stabilite în funcție de caz, precum și pentru protejarea intereselor legitime ale părților, conform legislației în vigoare. Totodată, aceste documente întocmite (contracte, anexe, facturi etc.) ne permit să îți oferim garanția lucrării, consemnată în Certificatul Garanțiilor Trúa, pe care îl primești la finalizarea lucrării, împreună cu procesul verbal de recepție.

Nu doresc să plătesc constatarea la fața locului. Doresc să plătesc doar munca prestată.

Suntem de acord să plătești doar munca. Ni se pare chiar normal. Însă constatarea este muncă, deoarece necesită timp, resurse, și nu în ultimul rând, cunoștințe solide de specialitate. Astfel, plătind constatarea, plătești de fapt exact munca persoanei care o realizează.
Însă pentru comunicarea unui preț estimativ, în majoritatea cazurilor nu este nevoie de această constatare, ci un preț grosier poate fi calculat suficient de precis (în principiu cu o rată de variație de ±10%) ca să îți faci o idee de ordinul de mărime a lucrării, prin furnizarea unor detalii dorite despre lucrare și a unor măsurători simple, pe care le poți face fără probleme și fără o prea mare dificultate tu însuți.
Acest tip de consultanță și calcul de ofertă sunt 100% gratuite pentru tine și în unele cazuri nici măcar nu este necesar să discutăm telefonic, putând efectiv să completezi formularul de solicitare în timpul și în ritmul tău, urmând să primești oferta pe email. Poți consulta rubrica de Prețuri practicate pentru mai multe detalii despre aceste oferte.

Nu sunt din Sibiu, însă doresc o scară pe structură (sau un alt produs care necesită montaj). Se poate?

În principiu realizăm lucrări în mun. Sibiu și în localitățile învecinate acestuia. Însă răspunsul pentru această întrebare depinde de distanța dintre atelierul nostru (mun. Sibiu) și localitatea în care urmează a fi efectuat montajul lucrării, precum și de disponibilitatea de moment pe care o avem pentru deplasare. Nu exludem posibilitatea de a realiza lucrări în județele învecinate județului Sibiu, atunci când acest lucru este posibil, însă te rugăm să ții cont de faptul că prețul lucrării va crește din acest motiv, fiind nevoie să acoperim în acest caz și cheltuielile generate de deplasările necesare.
În cazul în care nu ești din mun. Sibiu, nici din localitățile învecinate acestuia, însă îți dorești să colaborăm, te rugăm să ne contactezi pentru a găsi împreună, cea mai bună soluție pentru lucrarea ta. Ne găsești aici: TRUA CONTACT.

Nu se poate trimite scara demontată prin curier, în țară, și o montăm noi?

Categoric NU. Lucrările pe structură realizate de noi trebuie obligatoriu montate tot de către noi sau de către parteneri sau colaboratori ai noștri, pentru care putem garanta.
Montajul a asemenea lucrări (structuri), de către persoane necalificate și / sau neinstruite specific în acest sens, nu doar este nerecomandat din perspectiva ”know how”- ului, ci este de-a dreptul periculos, atât pentru persoanele în cauză, cât și ulterior, pentru utilizatorii respectivului produs (cum este, de ex., o scară pe structură).

Doresc să îmi realizați exact acest obiect din fotografie. Se poate?

Cel mai probabil NU. Nu copiem lucrările altora, fiindcă nu este nici legal, nici etic. Cel mai probabil vom putea realiza însă un obiect asemănător cu cel prezentat, mai mult sau mai puțin, după caz. Adică, dacă obiectul dorit este generic, atunci cel mai probabil va semăna destul de tare cu cel prezentat. Dacă este însă un obiect special, creat de altă persoană, te sfătuim să discuți cu creatorul inițial.
Tot legat de subiect, am întâlnit (din fericire rar) și cazuri în care se dorea reproducerea unui obiect de serie, la un preț mai mic decât costa acesta în magazin. Acest lucru e aproape imposibil, fiindcă:

 • la serie se face un singur proiect / design apoi se realizează multe exeplare ale aceluiași produs; la comandă e proiectul și produsul (chiar dacă se realizează mai multe, tot sunt foarte puține bucăți comparativ cu produsul de serie)
 • la serie se reglează utilajele o singură dată, apoi se realizează mai multe bucăți; la comandă e reglajul și produsul / piesa
 • la serie tâmplarul / operatorul face fix același lucru de multe ori, ceea ce creează un oarecare automatism, mărind considerabil viteza de lucru, automatism inexistent pentru produsele realizate la comandă
 • materia primă comandată în cantități mari, pentru produse de serie, are un cost mai mic decât dacă e comandată în cantități mici, pentru proiecte diferite

Nu doresc să discut cu o femeie, ci doresc să discut doar cu muncitorul care îmi realizează lucrarea. Se poate?

Misoginia și discriminările de orice fel nu sunt agreate la Trua, făcând colaborarea dintre noi imposibilă. Ne rezervăm toate drepturile de a întrerupe în orice moment și fără explicații suplimentare orice dialog în care suntem discriminați, devalorizați, calomniați sau agresați, indiferent dacă acest lucru se realizează sub formă de ”glumă”.
În principiu, la telefon voi răspunde eu, Irina, pentru a-ți prelua primele date despre lucrarea dorită: locație, termene, caracteristici etc., și pentru a-ți oferi atât informații tehnice cât și informații despre modul nostru de lucru, aspecte financiare, proceduri. Dacă, din orice motiv, ai o problemă în a discuta cu o femeie acest tip de aspecte ale lucrării, nu suna la noi, fiindcă în mod clar nu vom colabora.
La Trua suntem momentan doar noi, Irina și Alex, și te asigur că fiecare dintre noi știm să ne facem treaba, astfel, cu oricine ai vorbi, ești pe mâini bune. În cazul în care persoana cu care ești în dialog, oricare dintre noi ar fi aceea, nu stăpânește suficient de bine detaliile pe care le soliciți, nu îți face griji, vei fi contactat ulterior de către cel care le cunoaște.
În plus, ambii suntem administratori ai Trua, cu drepturi egale, și ambii suntem muncitori la Trua, tot cu drepturi egale. 🙂